środa, 4 lutego 2015

5. Niekosmetycznie: przepis na spaghetti z pomidorkami koktajlowymi

Czesc kochane, 

Dzisiaj bedzie niekosmetycznie i bardzooo smacznie.
Przychodze do Was z przepisem na pyszny makaron. To danie jest super szybkie, latwe i tanie w przyrzadzeniu. Lubie gotowac, lubie nowe smaki, ale nie przepadam za potrawami wymagajacymi parogodzinnego stania w kuchni, badz wymagajace 20 udziwnionych skladnikow... Dlatego tez jestem fanka kuchni wloskiej i roznego rodzaju makaronow.


Czas przygotowania: okolo 20 minut
Skladniki (na dwie osoby):

500 gram pomidorkow koktajlowych
2 zabki czosnku
1 lyzeczka czerwonej papryki w proszku
1 lyzeczka bazylii
Oliwa z oliwek
Makaron spaghetti
Pieprz i sol
Opcjonalnie: odrobina passaty pomidorowej i ser parmezan.

Wykonanie: obieramy czosnek, kroimy na drobno, nastepnie myjemy i kroimy pomidorki na polowki. W jednym naczyniu mieszamy ze soba pokrojony czosnek, pomidorki, bazylie. 

W tym momemcie mozemy zagotowac wode i zaczac gotowac makaron.

Podgrzewamy oliwe z oliwek na patelni, po czym dodajemy pomidorki i reszte skladnikow. Gotujemy na srednim ogniu kolo 5 miunt, mieszajac czesto. Pomidorki nie powinny zrobic sie zupelnie miekkie, powinny byc poltwarde i puscic sok.

Gdy makaron bedzie juz gotowy, wyjmujemy go z wody i wrzucamy na patelnie z pomidorkami. Jesli lubicie jak w potrawie 'czuc' smak pomidora, to dodajcie pare lyzek passaty/sosu pomidorowego. Teraz znowu mieszamy (na duzym ogniu) pare minut do momentu az sos pomidorowy zostanie wchloniety przez makaron. 

Zdejmujemy z patelni i doprawiamy sola i pieprzem. Mozna podawac z serem parmezan. 

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Brakuje mi mięska w tym przepisie :P Ja przeważnie spaghetti robię z mięsem mielonym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Huehue jakbym slyszala mojego brata i tate :D Oni nie moga sie pogodzic z tym ze nie jem miesa i dla nich kazde danie powinno miec miesko :) A tak powaznie to tak, najczesciej robilam sos bolonski z miesem do spaghetti, jak jeszcze jadlam mieso :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie dania :) i kuchnię włoską bezapelacyjnie :) zwłaszcza takie czysto warzywne sosy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez :D Nie dosc ze pyszne to jeszcze latwe do zrobienia :D

      Usuń
  3. Wygląda niebiańsko :-) Ja kocham kluchy pod każdą postacią :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, witam w klubie w takim razie :D

      Usuń